Skip to content
Koen de Vreeze-4a

Over mij…

…in 3 seconden

Mijn naam is Koen (1982), ik ben tekenaar. Op deze website staat werk wat ik gemaakt heb.

…in 30 seconden

Tot 2014 was ik een kantoormedewerker, beleidsmaker en deed vooral kantoordingen. Tot ik op een dag tijdens een vergadering met directieleden me afvroeg wat ik daar in hemelsnaam deed. Een goed moment om voor mezelf te beginnen!

Ik heb mijn hele leven al getekend, op school, thuis en ook op mijn werk. Het was dus niet de vraag óf ik er iets mee ging doen, maar wanneer. In 2014 ben ik gestart met mijn eigen bedrijf, Fabriekshuys Tekenstudio. Waarom die naam? Ik wilde wat anders, tekenen is ambacht en tegenwoordig heel goed te maken in grotere aantallen. De sfeer van een oude fabriek spreekt me aan, de architectuur, de nostalgie, alles! Naar een dergelijke oude fabriekshal zie ik mijn studio graag nog eens verhuizen. Dan is de cirkel rond! Momenteel is mijn studio in Oisterwijk gevestigd, vlakbij de bossen en de vennen. Vanuit deze rustige plek bedenk ik mijn snode tekenplannen en werk ik deze uit.

Veelal werk ik in opdracht of in samenwerking met anderen, maar soms ook alleen. Daarbij houd ik altijd in het oog dat ik wil doen wat ik leuk vind. Ergens met tegenzin aan moeten werken leidt zelden tot een goed resultaat is mijn ervaring. In de eerste plaats voor mezelf. Bovendien, waarom zou ik aan een slecht idee werken als ik zelf ideeën genoeg heb om uit te werken!

Koen de Vreeze-2

Mijn werk

Mijn tekenstijl typeert zich in de klare lijn, zoals Hergé dat introduceerde voor Kuifje. Die vorm is tijdloos en veelal kleurrijk met oog voor detail. Verder kun je daar als tekenaar tal van nuances in aanbrengen, ik kan er alle kanten mee op. 

Een grote inspiratiebron voor mij zijn oude foto’s en films. Die geven een mooi nostalgisch beeld, zijn vaak niet helemaal perfect en ogen veelal vriendelijk. Al mijn werk teken ik uit de losse hand, dat maakt voor mij beelden vrijer en losser, imperfecter. Van ver af kan iets strak lijken, maar van dichtbij is dat niet zo. Die imperfectie maakt het juist mooi, zoals het echte leven ook is.

Koen de Vreeze-3

Nog meer…

Al mijn tekenwerk betreft altijd maatwerk. Ik richt me daarbij vooral op printed media, magazines, websites, redactionele artikelen, uitgevers en vrij werk.

Zoals eerder hierboven geschreven heb ik aan ideeën geen gebrek, ik kan altijd wat maken. Niets leuker dan dat! Aan de andere kant heb ik wel meer ideeën dan tijd. Het onderstaand figuur licht dat toe.

Legofan

Legofan

Art

Art

ANWB Kampioen

ANWB Kampioen